فهرست مطالب

مدیریت شهری - پیاپی 30 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه مدیریت شهری
پیاپی 30 (پاییز و زمستان 1391)

  • 322 صفحه، بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/01/20
  • تعداد عناوین: 20
|
  • محمدعلی کشفی، سیدباقر حسینی*، سعید نوروزیان ملکی صفحات 7-17
    امروزه با رشد روزافزون جمعیت شهرها از یک سو؛ و افزایش قیمت زمین از سوی دیگر، روی آوردن انسان به ارتفاع در بسیاری از شهرهای پرجمعیت جهان به امری اجتناب ناپذیر مبدل گشته است. از این رو بشر همواره به دنبال یافتن راهکارهایی برای کاهش اثرات منفی زندگی در ارتفاع بر سلامت فردی و اجتماعی خویش بوده است. از مهم ترین عواملی که می توانند در کاهش این اثرات نقشی اساسی ایفا کنند، فضاهای باز و جمعی مجموعه های بلندمرتبه هستند. فضاهای جمعی یک مجتمع مسکونی بلندمرتبه، اگر از طراحی مناسب برای تجمع ساکنین برخوردار باشد، می تواند به عرصه هایی برای تعامل و تبادل نظر ساکنین مبدل گردد. این فضاها را می توان به نوعی در امتداد فضاها و عرصه های زندگی خصوصی افراد دانست که وجود آن ها در یک مجتمع مسکونی حیاتی است. این پژوهش با این فرض پیش رفت که با افزایش تدریجی ارتفاع، میزان تعاملات اجتماعی ساکنین کاهش می یابد. برای آزمون فرضیه، برج بین المللی تهران به عنوان نمونه موردی انتخاب گردید و تاثیر تدریجی ارتفاع بر روابط و تعاملات ساکنین این مجتمع مسکونی مورد بررسی قرار گرفت. در همین راستا، تعداد 70 پرسشنامه به صورت تصادفی در میان ساکنین برج توزیع گردید. بعد از جمع آوری پرسشنامه ها، اطلاعات مربوط به هر سوال دسته بندی شد و پس از تجزیه و تحلیل داده ها نتایجی به دست آمد که نشان داد افزایش تدریجی ارتفاع با تعاملات اجتماعی ساکنین رابطه ای غیرخطی دارد. در نهایت با توجه به این رابطه و به منظور مقابله با کاهش روابط ساکنین، راهکارهایی برای بالا بردن سطح تعاملات اجتماعی ساکنین در مجتمع های مسکونی بلندمرتبه مطرح گردید.
    کلیدواژگان: ارتفاع، ساختمان بلند مرتبه، فضاهای جمعی، تعاملات اجتماعی
  • محمدرضا بمانیان*، آیلار کلوی، حسین اشکوه صفحات 19-38
    نوارهای ساحلی به عنوان یکی از مناطق استراتژیک و پر اهمیت هر کشور محسوب می گردد. از طرف دیگر، همواره همجواری آب و خشکی منشا شکل گیری اجتماعات بشری بوده است. در شرایط کنونی جهانی با تاکید بر تغییرات سریع در عرصه مباحث شهری توجه به تدوین استراتژی مدیریت شهری و به ویژه مدیریت توسعه نواحی ساحلی اهمیت بیشتری پیدا می کند. کشور ایران نیز با توجه به داشتن مرز آبی وسیع در شمال و جنوب از قاعده مستثنی نمی باشد. بندر ترکمن بنا بر موقعیت استراتژیک در منطقه و دارا بودن بستر فرهنگی و اجتماعی مناسب یکی از نواحی ساحلی شمالی ایران می باشد که از دیرباز توسعه نوار ساحلی آن دستخوش تغییراتی بوده تا پاسخ گوی نیازهای شهری، توریستی، حمل و نقل و غیره بندر ترکمن باشد. عدم وجود یک استراتژی مناسب برای مدیریت توسعه این بندر چالشهایی را برای توسعه آتی آن فراهم نموده که این موضوع ضرورت تدوین یک استراتژی جامع برای مدیریت این ناحیه ساحلی را نمایان می سازد. در این تحقیق با استفاده از روش کیفی، توصیفی به بررسی ویژگی های نواحی ساحلی پرداخته شده و یک مدل جدید برای تعیین استراتژی توسعه ارائه می گردد. نتایج تحقیق مشخص نمود که با توجه به ویژگی های بندر ترکمن استراتژی مناسب توسعه، استراتژی احیا و بهسازی با تاکید بر ایجاد کارکردهای جدید در نواحی ساحلی می باشد.
    کلیدواژگان: شهر ساحلی، استراتژی توسعه، مدیریت ساحلی، بندر ترکمن
  • کریم مردمی، حسام قمری صفحات 39-52
    هدف این پژوهش، بررسی عوامل تاثیرگذار بر رضایتمندی مسافران از سفر با مترو است. سرعت، زمان بندی مناسب و عدم شلوغی علاوه بر معماری ایستگاه های مترو هر کدام می توانند به نحوی در ارتقای این رضایتمندی موثر باشند. با این وجود هدف این نوشتار بررسی عوامل موثر درمعماری ایستگاه ها بر مطلوبیت سفر با مترو به عنوان یکی از شاخص های حمل و نقل پایدار شهری است. ضرورت این امر از آنجا ناشی می شود که ایستگاه های مترو به عنوان فضاهای عمومی شهری در ارتباط با زندگی اجتماعی شهروندان قرار دارند. در زندگی امروزی رفت و آمد در مسیری که یک فرد از محل سکونت تا محل فعالیت طی می کند اغلب شامل بخش عمده ای از کل زندگی اجتماعی وی می گردد و از این منظر ایستگاه های مترو به عنوان فضاهای عمومی شهری بخش عمده ای از این رابطه را بر عهده دارند. بنابراین رضایتمندی از سفر با مترو درایستگاه ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در روش تحقیق موضوع، ابتدا با مرور منابع، سوابق موضوع مورد بررسی قرار گرفت و سپس عوامل تاثیرگذار بر رضایتمندی مسافران تبیین گردید. در ادامه در جهت تکمیل و اصلاح این عوامل با متخصصین مصاحبه گردید. به منظور دستیابی پاسخ به این سوال که عوامل تاثیر گذار در رضایتمندی از سفر با مترو کدامند و اولویت آنها چگونه است، در تعداد مشخصی از ایستگاه های متروی تهران و حومه، روش تحقیق میدانی مورد استفاده قرار گرفت. سپس، ضرورت وجود این عوامل از دیدگاه کاربران شناسایی شد. پس از جمع آوری پرسشنامه ها و تجزیه و تحلیل آنها، با استفاده از تکنیک مقیاس دهی لیکرت، اولویت های این عوامل تاثیر گذاربر رضایتمندی کاربران مشخص و بر اساس نتایج به دست آمده، الزاماتی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: ایستگاه مترو، رضایتمندی کاربران، عوامل تاثیرگذار، سفر با مترو، سنجش اولویت
  • اسماعیل دویران*، غلامرضا کاظمیان، ابوالفضل مشکینی، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، بیژن کلهرنیا صفحات 53-68
    مدیریت یکپارچه شهری مدیریتی است هم افزا،با حضور تمامی ذی نفعان و ذی نفوذان شهری در چارچوب نهادی، سازمانی و قانونی مشخص به منظور ارتقاء سطح مدیریت شهری و پایدار نمودن زیست پذیری شهر. این مقاله سعی بر آن داشته است با بررسی ساختار مدیریت شهری شهرهای میانی ایران (زنجان و همدان) در ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی با نگرش مدیریت یکپارچه بپردازد. روش تحقیق پژوهش از نوع پیمایشی- کمی بوده که با استفاده از روش اسنادی و میدانی گردآوری داده ها صورت پذیرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل اعضای ستاد توانمند سازی اسکان غیررسمی، (بخش دولتی و عمومی) نهادهای مردمی و مردم ساکن در بافتهای اسکان غیر رسمی و فعالان اقتصادی (بخش خصوصی) مستقر در این بافتها می باشد. حجم نمونه برآورد شده برای بخش دولتی و عمومی 18 سازمان، برای بخش مردمی 620 نمونه و برای بخش خصوصی510 نمونه بوده است که با استفاده از روش آزمون میانگین و مدل تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل داده ها صورت پذیرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد در شهرهای میانی ایران مدیریت یکپارچه شهری عملکرد نیافته و مدیریت شهری دارای نگرش و کارکرد سنتی است و نتیجه این نوع نگرش ناکارمدی طرح های ساماندهی و گسترش مسائل شهری در بافتهای اسکان غیررسمی است. از طرف دیگر تشریک مساعی نهادی (هم افزایی نهادی) بعنوان پیش شرط پیاده سازی مدیریت یکپارچه در حال حاضر در این شهرها نامناسب و در پایه چرخه حیات مدیریت یکپارچه شهری واقع شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، مدیریت یکپارچه، شهرمیانی، اسکان غیر رسمی، ایران
  • مصطفی بهزادفر، شاهین ایلکا، شهاب ایلکا صفحات 69-90
    امروزه فقدان نگاه سیستمی و طرحهای فرادست و جامع نگر در طرحهای توسعه شهری، دیوانسالاری عریض و پراکنده و ناهماهنگ نهادهای رسمی و ذی نفوذ در حوزه مدیریت شهری، عدم آگاهی شهروندان و کاربران اقتصادی- اجتماعی شهری از حقوق خود نسبت به فعالیت و نظارت و مشارکت در روند طراحی و ساخت و ساز شهری، از عمده موانع در مسیر زیباسازی سیما و منظر شهری است. از سویی دیگر، تبیین مفهوم شناختی زیبایی شناسی و ارتباط آن با مقوله زیباسازی و مدیریت شهری طلب می کند تا شاخصها، مولفه ها، قلمرو شناختی و اصول زیباسازی شهری به تفصیل احصاء گردیده و در فرآیند مدیریت شهری مورد استفاده قرار گیرد. این مقاله بر اساس این ضرورت نگارش یافته است که از روش توصیفی و تحلیلی، و روش فراتحلیل و بررسی نمونه های موردی و ابزار گردآوری داده: مطالعات کتابخانه ای و اسنادی بهره برده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که آرایش ساختاری قوی: تشخیص اصول طراحی و بخشهای مختلف آن مثل معماری برجسته؛ ارتباط آشکار کل به اجزا: از نظر فرم، رنگ، ابعاد، اندازه، کیفیت مواد، گرافیک طرح؛ پیروی از قواعد مشخص طراحی و سبک شناسی: (انسجام طرح)؛ دقت و وضوح عناصر: تغییرات فرم، تضادهای ظاهری، رنگ و نوشتار، تناسبات طراحی؛ هماهنگی: با روش تولید، استفاده کننده، تعمیر و نگهداری؛ طراحی منطقی: انتخاب مواد مناسب، فرآیند تولید و کاربردهای طرح، زیبایی شناسی پرمعنا و با ارزش (بدون آشفتگی بصری)، انگیزش احساس و هوش از مهمترین شاخصها و اصول زیباسازی بشمار می روند. در پایان نیز راهبردها و راهکارهایی در زمینه بهبود وضع موجود ایران ارائه شده است.
    کلیدواژگان: زیبایی، زیبایی شناسی، زیباسازی شهری، اصول و شاخصهای زیباسازی، زیباسازی و مدیریت شهری، راهبردها و راهکارهای اجتماعی
  • محمد مهدی عزیزی، محمد مهدی متوسلی* صفحات 91-112
    امروزه در اکثر کلانشهرها و شهرهای بزرگ رشد و توسعه ساختمانهای بلند مرتبه مشهود است و اثرات مثبت و منفی زیادی را برجای گذارده است. تاثیر گسترده این ساختمانها بر کالبد و فضای شهرهای امروزی غیر قابل انکار بوده، به نحوی که باعث گردیده ساختمانهای بلند مرتبه از سوی متخصصین و صاحبنظران در حوزه های مختلف مورد نقد و بررسی قرار گیرد. در این میان، یکی از جنبه های اصلی تاثیرگذاری ساختمانهای بلند مرتبه، تاثیر بر سیما و منظر شهری است چرا که ساخت این ساختمانها در شهرهای مختلف باعث ارتقاء یا کاهش کیفیت سیما و منظر شهری شده است. در این خصوص توجه به مکانیابی و استقرار، برنامه ریزی و طراحی بر اساس اصول و ضوابط، هماهنگی با همجواری ها و بافت پیرامون، ایجاد فضای شهری در پیرامون با ترکیب شناسانه و محیط فعال و فراهم آوردن منظر و چشم انداز مطلوب از جمله موارد قابل توجه در ساختمانهای بلند مرتبه به لحاظ کیفیت سیما و منظر شهری است. در این مقاله ضمن شناسایی جنبه های مختلف اثر ساختمانهای بلند مرتبه مسکونی بر سیما و منظر شهری و تعریف معیارها و زیرمعیارها، به ارزیابی انواع ساختمانهای بلند مرتبه مسکونی در نمونه بافتهای جدید شهر مشهد (با استفاده روش تحلیلی و تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)) پرداخته شده است. از نتایج این تحقیق می توان به تبیین اثرات مختلف نمونه های انواع ساختمانهای بلند مرتبه مسکونی بر سیما و منظر شهری مشهد و عدم توجه به ابعاد مختلف سیما و منظر شهری در مکانیابی و استقرار، طراحی و ساخت و نگهداری آنها اشاره نمود. ضمن آنکه مشخص گردید نوع ساختمان بلند مرتبه (نیمه بلند) به شکل گسسته و غیر متراکم در مقایسه با ساختمانهای بلند مرتبه (نیمه بلند) پیوسته و متراکم دارای زمینه های بهتری جهت تاثیرگذاری مثبت بر سیما و منظر شهری هستند. در انتها نیز براساس یافته های تحقیق اصول و ضوابط کلی برنامه ریزی، طراحی و ساخت ساختمانهای بلند مرتبه جهت ارتقاء سیما و منظر شهری مطرح گردید.
    کلیدواژگان: انواع ساختمان های بلندمرتبه، سیمای و منظر شهری، ارزیابی، روش AHP
  • صدیقه لطفی*، ایوب منوچهری میاندوآب، حسن آهار، محمدعلی سالکی صفحات 113-130
    دسترسی به فضای های عمومی و تسهیلات شهری می تواند یکی از فاکتورهای مهم استفاده از آن ها باشد، علی رغم اینکه که ارزیابی دسترسی به فضاهای عمومی خیلی مهم می باشد، مطالعات خیلی کمی در این زمینه صورت گرفته است. فضاهای عمومی یک قسمت حیاتی از زندگی روزانه ما در شهر را تشکیل می دهد، خیابان های که برای رسیدن به محل کار یا مدرسه یا دانشگاه و غیره از آن ها عبور می کنیم، مکان هایی که بچه ها بازی می کنند و اماکن مذهبی که برای انجام تکالیف مذهبی مورد استفاده قرار می گیرد. دسترسی به این فضاها نیاز توسعه پایدار شهرها می باشد، علاوه بر دسترسی آسان به این فضاها، کیفیت دسترسی نیز اهمیت بالایی دارد. این پژوهش به دنبال اندازه گیری کیفیت دسترسی به امکانات و تسهیلات شهری (پارک محله ای، مدارس ابتدایی، مراکز بهداشت و کلینیک، مسجد، اماکن ورزشی محله ای و مراکز خرید روزانه) بوده است، هر چند اهداف فرعی از جمله مقایسه کیفیت دسترسی در بافت های مختلف شهر تبریز (قدیم، جدید، سکونتگاه های غیر رسمی و روستاهای ادغام شده) نیز مورد بررسی قرار گرفته است. روش به کار رفته در این مقاله توصیفی - تحلیلی بوده است و برای انتخاب محلات از نمونه گیری خوشه ایاستفاده شده است، ابتدا مطالعات اکتشافی با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و همچنین داده های لازم و نقشه کاربری ها وقطعات مسکونی محلات از سازمان های مربوطه استخراج شده است، در نهایت با استفاده GIS و منطق فازی کیفیت دسترسی محلات نسبت به عناصر محله ای مشخص شده است. در نهایت نیز برای تحلیل بهتر و آسانتر از تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره ازجمله TOPSIS و آنتروپی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد محلات به طور کلی در دسترسی به امکانات محله ای تفاوت اساسی دارند، هر چند در بعضی عناصر از جمله دسترسی به پارک محله ای به جز در بافت جدید در سایر بافت ها از دسترسی نامناسبی برخوردار هستند، همچنین درکل محلات روستاهای ادغام شده به شهر نسبت به سایر محلات کیفیت دسترسی به عناصر محله ای در سطح پایینی قرار دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت دسترسی، بعد عینی، بعد ذهنی، فضای عمومی، برنامه ریزی شهری
  • مهدیه اسدی*، محمدرحیم رهنما، محمد لگزیان صفحات 131-144
    کاربری زمین شهری از جمله عوامل مهم سیستم شهر است که از طریق شبکه های ارتباطی و جریان های ترافیکی با سیستم حمل و نقل در ارتباط مستقیم و متقابل است. در واقع حمل و نقل و کاربری زمین شهری، سیستمی را شکل می دهد به گونه ای که تصمیم در یکی بر دیگری اثر می گذارد و مدیریت در یکی می تواند در تحقق اهداف دیگری در کل سیستم موثر واقع شود، بنابراین لازم است به صورت یکپارچه نگریسته و مدیریت شود. مقاله حاضر ضمن طرح اهداف، استراتژی و سیاست های مدیریت کاربری زمین و بیان رابطه ی آن با وضعیت حمل و نقل و ترافیک شهری، به مطالعه موردی کاربری تجاری الماس شرق مشهد می پردازد. روش این تحقیق توصیفی- تحلیلی است و جمع آوری اطلاعات به دو شیوه اسنادی و پیمایشی انجام گرفته است. جهت بررسی تقاضای سفر و اثرات ترافیکی ناشی از مدیریت کاربری مذکور از مدل کلاسیک چهار مرحله ای حمل و نقل در محیط نرم افزار EMME/2 استفاده شده است. برای شبیه سازی پروژه در محیط نرم افزار دو سناریو مختلف تعریف شده که نتایج بدست آمده از تحلیل این سناریوها نشان می دهد مرکز تجاری الماس شرق با احداث در حاشیه ی شهر و اجرای صحیح استراتژی و سیاست های مدیریت کاربری زمین، توانسته به اهداف مطرح شده در آن دست یابد
    کلیدواژگان: مدیریت کاربری اراضی، تقاضای سفر، حمل و نقل شهری، ترافیک، مرکز تجاری الماس شرق مشهد
  • الناز سرخیل*، مجتبی رفیعیان، محمدرضا بمانیان صفحات 145-162
    بخش عمده ای از مسائل و ناهنجاری های کلانشهر تهران را می توان به تخلفات ساختمانی نسبت داد که پس از رشد مهاجرت به شهر، رونق ساخت و ساز و رواج فروش تراکم و ضابطه در شهر تهران شدت یافت. پیامدهای وسیع این پدیده و ناکارآمدی شهرداری تهران در کنترل مناسب ساخت و ساز های شهری، پیشگیری از وقوع این تخلف را در شهر تهران، از طریق تعدیل یا حذف علل پیدایش یا گسترش آن ضروری می سازد. در این مقاله با مرور مطالعاتی که تاکنون در زمینه علل وقوع تخلفات ساختمانی انجام شده است، به بررسی علل و انگیزه های اقدام به یکی از انواع مهم تخلف ساختمانی در شهر تهران (تخلف احداث بنای مازاد بر تراکم مجاز) از طریق بررسی ارتباط بین 6 شاخص آگاهی از قوانین و مقررات ساخت و ساز، انگیزه رفع نیاز خانواده از طریق احداث بنای خلاف، انگیزه سود اقتصادی خلاف، سطح درآمد مالکین، تخصص و تجربه سازندگان و کیفیت نظارت بر ساخت و ساز بر یکدیگر و بر تخلف ساختمانی مازاد تراکم پرداخته شد. اطلاعات لازم برای هر شاخص از طریق یک یا چند سوال از 150 نفر از افرادی که برای پرونده تخلف ساختمانی خود به شهرداری مراجعه کرده اند جمع آوری شد و روش همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر برای تحلیل اطلاعات استفاده شد. نتیجه نشان داد که مهم ترین عامل موثر بر تخلف ساختمانی مازاد بر تراکم، کم بودن آگاهی سازنده ساختمان از مقررات و استانداردهای ساختمان است (میزان اثر مستقیم و غیر مستقیم بر این تخلف بر اساس ضریب بتا: 0.616). و پس از آن به ترتیب، سطح درآمد (با ضریب 0.14) و انگیزه رفع نیاز خانواده از طریق احداث یا توسعه غیر قانونی بنا (با ضریب 0.119) با وقوع تخلف مازاد تراکم ارتباط دارند.
    کلیدواژگان: ضوابط و مقررات ساختمانی، تخلف ساختمانی، تراکم ساختمانی، تهران
  • مصطفی عباس زادگان، رسول بیدرام، صفورا مختارزاده* صفحات 163-178
    هدف از این مقاله تحلیل ساختار شبکه معابر در بافت های فرسوده به منظور بررسی مشکل نفوذپذیری کم و انزوای فضایی این بافت ها از کل شهر و بافت های اطراف آن است. مطالعات انجام شده بر روی سرانه های شهری در محدوده های فرسوده شهری نشان می دهد که این مساله در بافت های فرسوده مربوط به سطح اشغال معابر نمی باشد، بلکه معضل اصلی عدم توجه به ساختار کلان معابر شهر در توسعه بافت های جدید و یا احیای بافت های فرسوده است که موجب شکل گیری گذرهای زیاد ولی فاقد کارایی مناسب گشته است. با این وجود طرح های بهسازی و نوسازی شهری برای رفع مشکل نفوذپذیری کم به بافت های فرسوده راه حل مناسب را تعریض شبکه معابر و ایجاد شبکه معابر جدید دانسته اند. بر این اساس، مطالعات انجام شده در زمینه کمبود دسترسی و جداافتادگی بافت های فرسوده از نداشتن برخوردی روشمند در شناسایی دقیق معضلات موجود و ارائه راهکارهای کاربردی رنج میبرد. بر این اساس، این مقاله به دنبال پاسخگویی به این سوالات است، که چگونه می توان ساختار شبکه معابر را در بافت های فرسوده با توجه به ساختار کلان شهر آسیب شناسی و اصلاح نمود؟ و آیا مساله نفوذناپذیری در تمامی بافت های فرسوده، به یک شکل در ساختار کلان شهر نمود پیدا می کند؟ برای پاسخگویی به این سوالات، ساختار شبکه معابر شهر مشهد به روش چیدمان فضا مورد بررسی قرارگرفته و موقعیت بافت های فرسوده شناسایی شده در مصوبات طرح های توسعه شهری در این ساختار مشخص و تحلیل شده اند. نتایج نشان می دهد میان ارزش های فضایی چیدمان فضا در بافت های فرسوده شهر مشهد نسبت به سایر بافت ها، تفاوت های اساسی وجود دارد و این ارزش ها می توانند به آسیب شناسی ساختار شبکه معابر بافت های فرسوده با توجه به ساختار کلان شهر کمک نمایند. همچنین تحلیل های ساختاری به خوبی نشان می دهند دلایل ضعف دسترسی و مشکل نفوذپذیری کم میان بافت های فرسوده به ویژه میان بافت های فرسوده مرکزی و حاشیه، متفاوت است و نمی توان برای حل این مشکل در تمامی این بافت ها یک راه حل را در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، انزوای فضایی، چیدمان فضا، ساختار معابر، شهر مشهد
  • محمد جواد فیضی، آزیتا رجبی، یاسمن حسینی صفحات 179-194
    امروزه جنبش پیاده مداری که هدف آن بازیابی و توسعه فضاهای پیاده در سطح شهرها و به رسمیت شناختن و اولویت قائل شدن برای عابرین پیاده بعنوان عناصر درجه اول شهری؛ به یکی از محورهای برنامه ریزی و طراحی شهری بدل گردیده است. به ویژه با آغاز هزاره سوم ضرورت رویکرد مجدد به حرکت پیاده بعنوان سالم ترین، اقتصادی ترین و پویاترین روش جابجایی و حمل و نقل درون شهری مورد توجه جدی کارشناسان و مدیران امور شهری قرار گرفته است. عواملی چون افزایش قابل توجه زمان جابجایی، افزایش تصادفات، آلودگی های صوتی، بصری و نزدیک شدن میزان آلودگی هوا به مرزهای تهدید سلامت انسانی، از تبعات سیستم حمل و نقل ناپایدار در شهرها می باشد. همچنین، موانعی از قبیل کمبود اعتبار مالی برای زیرساخت ها، فقدان ایمنی و امنیت، موقعیت نامناسب فضاها و ساختمان ها، موانع قانونی و حقوقی و در نهایت فقدان اعتبار و منزلت اجتماعی، بر سر راه توسعه شبکه حمل و نقل غیر موتوری وجود دارد. نتایج تجربیات سایر کشورها حاکی از آن است که پایداری تنها با ایجاد تغییرات در طراحی، الگوهای استفاده و مدیریت وسایل نقلیه حاصل نمی شود، بلکه باید تغییراتی در نحوه تفکر نسبت به شناخت و ارزشیابی راهکارهای ممکن برای حل مشکلات حمل و نقل ایجاد گردد. از اینرو در این پژوهش ابتدا نگاهی اجمالی بر مفاهیم حمل و نقل پایدار شهری صورت می گیرد، سپس ضمن بررسی پیاده روی و دوچرخه سواری و اثرات آنها به عنوان شیوه ای موثر از حمل و نقل غیر موتوری، راهبردهای رسیدن به توسعه پایدار در فرم مطلوب شهری، در محدوده ی فلکه دوم صادقیه (واقع در شهرداری منطقه 2 تهران) با استفاده از مدل ترکیبی SWOT و Likert مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفته، تا با بکارگیری این راهکارها و گسترش آن در کشور از مزایای آن بهره مند گردیم. این پژوهش، با حمایت پژوهشکده سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور انجام شده است.
    کلیدواژگان: پیاده مداری، حمل و نقل غیر موتوری، فضاهای متراکم شهری، توسعه پایدار
  • حسین فراهانی، احمد رستم خانی صفحات 195-206
    هدف مقاله حاضر بررسی و ارزیابی نقش دهیاری ها بر کیفیت زندگی روستاییان در دهستان کرسف شهرستان خدابنده است. در این راستا نخست به تاریخچه مدیریت روستایی در ایران و همچنین به دهیاری ها و وظایف آنها به عنوان مدیران اجرایی در روستاها پرداخته و سپس به بررسی و ارزیابی نقش دهیاران در کیفیت زندگی روستاییان پرداخته شده است. تحقیق حاضر از نوع توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری این تحقیق را روستاهای دهستان کرسف در شهرستان خدابنده تشکیل می دهند. تعداد نمونه در هر روستا به نسبت خانوارها انتخاب شدند. پایایی گویه های تحقیق با آماره آلفای کرونباخ سنجیده شده است که برابر با 785/. بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شد. برای مقایسه کیفیت زندگی در روستاهای نمونه از آزمون U من ویتنی استفاده شد. همچنین 8 شاخص آموزشی، زیست محیطی، شبکه های حمایت اجتماعی، اقتصادی، سلامتی و امنیت، محیط مسکونی، زیرساخت ها، گذران اوقات و فراغت مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج از 8 شاخص مورد مقایسه در 7 شاخص تفاوت معنی داری بین روستاهای دارای دهیاری با روستاهای بدون دهیاری وجود داشت و فقط در حیطه گذران اوقات و فراغت تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، دهیاری ها، شهرستان خدابنده
  • حسین کلانتری خلیل آباد، طاهر ابوبکری، رضا قادری، محمدعلی پورعلی، انور سعیدی صفحات 207-222
    در پی گسترش شهرنشینی در قرون اخیر و افزایش جمعیت که بر آن دامن زده، امروزه توجه به شهرها و مسائل شهرنشینی یکی از ضروریات برنامه ریزی در سطح کشور می باشد. در این پژوهش به بررسی مسائل و شاخص های توسعه پایدار شهری پیرانشهر، به عنوان یکی از شهرهای مرزی کشور در جنوب استان آذربایجان غربی که در دو دهه اخیر با افزایش شدید جمعیت روبرو بوده است، پرداخته می شود. در این پژوهش برای ارزیابی توسعه پایدار شهری پیرانشهر، شاخص های زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی و نهادی- کالبدی را با میانگین شاخص های منتخب شهری کشور، با استفاده از آزمون علامت و آزمون ویلکاکسون به بوته آزمون گذاشته ایم. نتایج آزمونهای آماری حاکی از این می باشد که علی رغم تحولات سریع جمعیتی شهر پیرانشهر و افزایش سریع آن در دو دهه اخیر، توسعه شهری پیرانشهر در راستای توسعه پایدار شهری بوده و جمعیت پذیری و توسعه آن بدلیل فراهم شدن جاذبه های شغلی و اقتصادی از طریق مبادلات مرزی و بین المللی تامین شده و در راستای پایداری شهری می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، توسعه پایدار شهری، آزمون آماری ویلکاکسون، پیرانشهر
  • رضا فلسفی، احمدعلی یزدان پناه، سیدبدرالدین احمدی، لوزا احمدی صفحات 223-238
    اجرای پروژه های شهری نیازمند بررسی شرایط و الزامات برگرفته از معیارها و شاخص های موثر بر منشور و قوانین رسمی و ملی است و در مقایسه با ضوابط بین المللی، پیرو کمترین خطای معیار استاندارد است. در پروژه های شهری، همچون سایر پروژه ها، موفقیت پروژه و رضایتمندی کلیه عوامل آن را می توان مهم ترین امر در مدیریت پروژه دانست. بر طبق تحقیقات صورت گرفته چنین موفقیتی محصول عوامل مختلفی است؛ از مهمترین این عوامل، مستند سازی دلایل وجودی پروژه، اهداف، نقش ها و مسئولیت ها، وظایف و اختیارات ذینفعان پروژه در مرحله آغازین پروژه می باشد که حاصل آن سندی به نام منشور پروژه است. در این مقاله تحقیقی که با روش اکتشافی انجام شده است، ابتدا به معرفی منشور به عنوان ابزاری تحلیلی، تفهیمی و ارتباطی و نیز ابزاری برای تصمیم گیری پرداخته شده و با بررسی و تحقیق روی نمونه های مختلف منشورها در 42 پروژه مختلف جهانی، مراحل تدوین آن قدم به قدم طرح و معیارهای ضروری بدین منظور ارائه گردیده است. نتایج تحقیق، الگویی مناسب برای تهیه منشور پروژه شهری بدست می دهد. برای رسیدن به این الگو، با برداشت از اطلاعات شرکت های بزرگ و معتبر دنیا، موجه ترین عناوین مورد پذیرش ذینفعان استخراج و در یک طرح جامع خاص شامل: اطلاعات عمومی پروژه، الزامات حوزه های نه گانه مدیریت پروژه مورد نظر، مشارکت ها، حمایت ها و همچنین تصویب نامه ها گنجانده شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت پروژه، پروژه های شهری، منشور پروژه، اهداف پروژه، موفقیت پروژه
  • نعمت الله اکبری، ناصر یارمحمدیان * صفحات 239-252

    از جمله ویژگی های بارز بخش مسکن و دارای تاثیر بر سایر بخش های اقتصاد هر کشوری، وجود دوره های رونق و رکودی در این بخش است که در ادبیات اقتصادی کمتر به آن پرداخته شده است. وجود برخی ویژگی های خاص در کالای مسکن باعث شده است؛ از یک سو این بخش مهم اقتصاد بطور نسبتا زیادی تحت تاثیر شوک های اقتصادی قرار گیرد و از سوی دیگر بتواند اقتصاد را تحت الشعاع خود قرار دهد بطوری که حتی موجب بحران های عظیم مالی شود. چنین اهمیتی تحلیل رفتار بازار مسکن را اجتناب ناپذیر می کند. در این مقاله دوره های رونق و رکود بازار مسکن در ایران مورد توجه است و رفتار سرمایه گذاری مسکونی بخش خصوصی با بکارگیری الگوی خودتوضیح برداری تناوبی مارکوف تجزیه و تحلیل می شود. نتایج بدست آمده از مطالعه اقتصاد ایران نشان می دهند احتمال باقی ماندن در دوره رونق بیش از احتمال انتقال به وضعیت رکودی است (95% در مقابل 5%) و احتمال خروج از دوران رکود بیش از باقی ماندن در آن است (73% در مقابل 27%). بر این اساس مدت زمان انتظاری دوره رونق بیش از 5 برابر مدت زمان رکود است.

    کلیدواژگان: دوره های رونق و رکود بازار مسکن، سرمایه گذاری خصوصی مسکونی، الگوی خودتوضیح برداری تناوبی مارکوف
  • بررسی رابطه طرح کالبدی در مجتمع های مسکونی و حس دلبستگی به مکان در بین ساکنین / مطالعه موردی: مجتمع های مسکونی امام خمینی و امام رضا در همدان
    رویا صادقی فرشته، گلرخ دانشگر مقدم، امید دژدار صفحات 253-264
    مکان پدیده ایست که انسان در طول زندگی خود به آن معنا بخشیده و به آن وابسته می شود. وابستگی به مکان از کیفیت فضا و نحوه طراحی متاثر است و افراد طی دوره زمانی خاص آن را می آفرینند. میان دلبستگی به مکان و ادراک و شناخت مکان از سوی فرد رابطه مثبت وجود دارد تا آنجا که خود را با آن بازمی شناسد. این پژوهش به بررسی رابطه طرح کالبدی و حس دلبستگی به مکان در بین ساکنین مجتمع های مسکونی می پردازد. پس ازپرداختن به نظریه های موجود در زمینه دلبستگی به مکان بارویکردی استنتاجی و با استفاده از تحقیق پیمایشی به صورت تحلیلی به آزمون فرضیه ها می پردازد، برای به دست آوردن نتایج نهایی روشی ترکیبی در قالب مطالعه موردی که عمده آن راروش همبستگی تشکیل می دهد. برای بررسی مجتمع های مسکونی مورد مطالعه، پرسشنامه سنجش شاخص ها تهیه و تنظیم شده و در بین ساکنین مجتمع های مسکونی توزیع شده و اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزار SPSS تحلیل شدند. نتایج نشان می دهد که از بین شش شاخص بدست آمده یعنی تسهیلات و امکانات رفاهی، سازماندهی، کیفیت فضاهای داخلی، تعاملات اجتماعی، نوع دسترسی و دید و منظر تنها دو شاخص نوع دسترسی و دید ومنظر می تواند بعنوان عوامل تاثیرگذار در افزایش حس دلبستگی به مکان باشد.
    کلیدواژگان: دلبستگی به مکان، مجتمع مسکونی، طرح کالبدی، تعاملات اجتماعی
  • ژیلا سجادی، امین فرجی ملایی، آزاده عظیمی صفحات 265-284
    تحلیل و بررسی کیفیت زندگی در محیط زندگی نواحی روستا- شهری یکی از مسائل مهم در ادبیات مطالعات شهری و روستایی می باشد. کیفیت زندگی در دو بعد عینی و ذهنی مورد توجه می باشد ابعاد عینی به معنی مشهودات و ابعادی از زندگی ساکنین که عینیت داشته و داده های مورد نیاز برای تحلیل این جنبه از کیفیت زندگی قالبا برگرفته از داده های ثانویه می باشد. در حالی که ابعاد ذهنی کیفیت زندگی به معنی سنجش درک و احساس افراد ساکن از محیط زندگی و جنبه مرتبط با این محیط می باشد در این راستا هدف اصلی این تحقیق تحلیل و بررسی کیفیت زندگی شهر سگزآباد است تا به این سوال که شهر شدن این نقطه تا چه حد منجر به بهبود کیفیت زندگی شهروندان شده است. روش این مقاله از انواع روش های توصیفی- تحلیلی و از نوع همبستگی می باشد که برای تحلیل و تشریح موضوع مورد بررسی از روش های آماری در نرم افزار SPSS استفاده شده است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و توسعه ای است. در عین حال از دو شیوه مطالعات اسنادی و مطالعات میدانی در قالب توزیع پرسشنامه، داده های مورد نیاز این تحقیق گردآوری شده است. در مجموع شهروندان ساکن شهر سگزآباد تبدیل این روستا به عنوان یک نقطه شهری را اقدامی مثبت در جهت ارتقاء استانداردهای خود می دانند. به طور کلی نتایج حاکی از آن است که در محدوده مورد مطالعه نزدیک به 50 درصد از ساکنین نسبت به بهبود کیفیت زندگی خود بعد از شهر شدن محل سکونتشان نظر مثبتی دارند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ابعاد و گویه، سگزآباد
  • علیرضا خواجه، شهرام مهدوی، فرشاد سوری، رضا صمدی صفحات 285-296
    کیفیت زندگی از جمله مسائل مهمی است که ابتدا با گسترش همه جانبه فناوری و فرایند صنعتی شدن در کشورهای غربی مورد توجه اندیشمندان قرار گرفت و روز به روز بر مطالعات در این زمینه افزوده شده و این مهم به دلیل اهمیت روز افزون مطالعات کیفیت زندگی در پایش سیاست های عمومی و نقش آن به عنوان ابزاری کارآمد در مدیریت و برنامه ریزی شهری است. یکی از ابعاد مطالعات کیفیت زندگی مربوط به شاخص های ذهنی آن می باشد که در این بعد از مطالعات کیفیت زندگی می تواند میزان تجمعی از سطح رضایت در قلمروهای مختلف زندگی باشد. هدف مطالعه حاضر سنجش کیفیت زندگی در شهر کاشان با استفاده از شاخص های ذهنی می باشد که این شاخص ها در قالب سه قلمرو اقتصادی، کالبدی – زیست محیطی و فرهنگی – اجتماعی تدوین و مورد ارزیابی قرار می گیرند. روش تحقیق به صورت توصیفی – تحلیلی و پیمایشی می باشد. همچنین جامعه آماری در این پژوهش ساکنان شهر کاشان می باشند که به صورت تصادفی و با استفاده از جدول کرجی و مورگان 300 نمونه انتخاب و پرسش نامه بین آنها توزیع شده است. به همین جهت در این پژوهش جهت دستیابی به قضاوتی صحیح، از 19 شاخص در سه قلمرو اقتصاد، کالبدی – زیست محیطی و فرهنگی – اجتماعی استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق حاکی از آنست که اکثر مولفه های ذهنی تا سطح 99% رابطه معناداری را نشان می دهد در واقع بیشتر ساکنان شهر کاشان تا حد نسبتا زیادی از کیفیت زندگی خود رضایت دارند. برای بررسی رابطه بین وضعیت اجتماعی – اقتصادی شهروندان و میزان رضایتمندی از مولفه های ذهنی کیفیت زندگی، از آزمون رگرسیون چندمتغیره استفاده شده است که نتایج بدست آمده نشان دهنده رابطه معنادار بین وضعیت اقتصادی - اجتماعی شهروندان (به عنوان متغیر مستقل) و میزان رضایتمندی آنها از مولفه های ذهنی زندگی (به عنوان متغیر وابسته) می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص های ذهنی، کیفیت زندگی، شهر کاشان
  • محمود کرمرودی، حامد امینی شیرازی صفحات 297-306
    به منظور قیمت گذاری هر خدماتی ابتدا لازم است منافع و هزینه هایی که آن خدمات برای جامعه و گردانندگان آن دارد، مورد برسی قرار گیرد و سپس قیمت آن خدمات مشخص گردد. در راستای بهبود خدمات حمل و نقل در هر کشور، احداث مراکز معاینه فنی خودرو دارای فوایدی همچون افزایش ایمنی خودروها، صرفه جویی در مصرف انرژی و بهبود شرایط زیست محیطی را به دنبال داشته و به نوبه خود باعث ارتقاء سطح رضایتمندی عمومی می گردد. در این راستا لازم است این منافع در تقابل با هزینه ها مورد برسی قرار گیرند. با توجه به نامناسب بودن نرخ این خدمات در کشور و عدم بهره وری مناسب خدمات معاینه فنی در جامعه، در این مقاله ابتدا شاخص های موثر در قیمت گذاری مراکز معاینه فنی در دو بخش منافع و هزینه های ناشی از احداث مراکز معاینه فنی خودرو معرفی شده و در ادامه هر یک از شاخص های منافع و هزینه ها برای سال پایه و افق طرح محاسبه می شود و مدلی دینامیکی بر اساس میزان تمایل به پرداخت دارندگان خودرو و قیمت تعادلی خدمات معاینه فنی برای سالهای 1388 تا سال 1398 پیشنهاد می گردد. در این روش برای برآورد میزان قیمت تعادلی خدمات معاینه فنی خودرو از منحنی تقاضای دارندگان خودرو استفاده می شود.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری، مراکز معاینه فنی خودرو، شاخص هزینه و فایده
  • محمدرحیم رهنما، خلیل الله کاظمی خیبری صفحات 307-319
    نگاه راهبردی در مدیریت یک انتخاب نیست که یک ضرورت است. لازمه این نگاه، داشتن دانش، ژرف اندیشی، همه جانبه نگری، واقع بینی و بلوغ مدیریتی است. مدیریت پروسه ای است که پروژه هایی با مختصات علمی، واقع گرا و همه جانبه نگر مقوم آن هستند. در مدیریت شهری، نگاه سیستمی اصلی اجتناب ناپذیر است. اداره مطلوب شهرها و مخصوصا کلان شهرها بدون مدیریت یکپارچه شهری امکان پذیر نمی باشد و مدیریت یکپارچه شهری همان نگاه سیستمی است که مولود نگاه استراتژیک می باشد. نگاه سیستمی و مدیریت یکپارچه شهری تکلیفی است که واقعیت موجود کلان شهری مثل مشهد در ابعاد گوناگون برگردن متولیان امور و مشخصا مدیریت محلی مشهد می گذارد یکی از مسائل اساسی در حوزه مدیریت شهری مشهد؛ حوزه خدمات شهری و محیط زیست شهری با گستردگی محدوده کلانشهری مشهد است. برای استفاده بهینه از منابع محدود موجود و دستیابی به اهداف مدیریت شهری، این مدیریت محلی طبیعتا باید بتواند استراتژی های خاص خود را انتخاب نماید. استراتژی هایی که از یک سو در راستای چشم انداز مدیریت محلی مشهد بوده و از سوی دیگر منبعث از ماموریتهای مدیریت محلی خواهد بود. این پژوهش از حیث نظری و روش شناسی بر ساختار گرایی و تحلیل تاریخی- تکوینی در سطح کلان و راهبردی استوار است که به روش مطالعات اسنادی-کتابخانه ای و تحلیل کیفی در چند محور و با هدف دستیابی به متدولوژی برنامه ریزی راهبردی در مدیریت پسماند شهری مشهد انجام شده است. بر اساس یافته های این پژوهش شناخت نیازها و اولویتهای شهروندان مشهدی (شهروند مداری) و ایجاد محیط زیست سالم و پایدار می بایست مبنا و ملاک تصمیم سازی ها و تصمیم گیری ها در سیاست-گذاری و برنامه ریزی برای کلان شهر مشهد باشد که بدون نگاه راهبردی و استراتژیک ممکن نمی باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، مدیریت پسماند شهری، رویکرد راهبردی، مدیریت محلی، روش شناسی راهبردی
|
  • Pages 7-17
    Due to the growth of city population and a sharp rise in land cost, families living in high-rise buildings have been on the increase over the last several years. Therefore, people have always looked for the ways to reduce the negative health effects of living in high stories. One of the most important factors that could play a key role in reducing these effects is public open spaces in the residential areas. A well-designed open space can make them appropriate for residents’ social interactions. These spaces can be regarded as the continuation of private lives that their existence is necessary for a residential complex. The hypothesis of this study was that the residents’ social interactions decrease by gradual increase in height. International tower of Tehran was selected as the case study and the impact of increasing height on social interactions was studied. The questionnaires were randomly distributed among 70 residents of the tower. After collecting the questionnaires, the data and information related to each question were categorized. The result of analyzing the data showed that a gradual increase in height has a linear relation with the social interaction of residents. Finally, according to this relation, and also in order to prevent a decline in social interactions between residents, some strategies were suggested to promote the level of social interactions in high-rise residential complexes.
    Keywords: Height, High, rise Building, Public Spaces, Social Interactions
  • Pages 19-38
    Coastal areas consider as a strategic and important region of each country. Proximity of water and land always was the origin of human societies’ formation. Currently, in the rapidly changing world the emphasis shifts on urban issues according to strategy and urban management, especially management of coastal development. Iran considering wide costal area in the north and south is no exception. According to Bandar Turkmen’s strategic location in the region and its social and cultural context in northern of Iran is subject to change in order to meet urban, tourist, transport etc. needs. Lack of a proper strategy to manage costal area’s future development provides the necessary of developing a comprehensive strategy for managing the coastal areas. In this study, using qualitative methods, descriptive features of coastal areas discuss and new model to determine the development strategy provide. The results of study identified the appropriate strategy for development of Bandar Turkmen is revitalization and improvement strategies with an emphasis on creating new functionality in this coastal area.
    Keywords: Costal Development, Coastal Management, Costal Area, Bandar Turkmen
  • Karim Mardomi, Hesaam Qamari Pages 39-52
    The goal of this study is to investigate the influential factors on user's satisfaction of Tehran metro stations. Speed, timing and technical issues of the trains in metro stations besides its architecture can affect the improvement of the user's satisfaction. However; the focus of this study is to investigate the architectural factors which contribute to improvementof user's travel satisfaction in metro network toward the goals of sustainable urban transportation. The importance of this subject matter is because of the interrelationship of metro stations as the public urban spaces with the social life. The metro stations in Tehran play an important role in social life of the people. Therefore, the users’ satisfaction is an important issue which should be considered. To do so, the related literature of the subject was reviewed and then the influential factors of users’ satisfaction were defined. Next, the experts in this field were interview in order to revise and complete the factors. In the next step, the users of specific metro stations in Tehran filled out the questionnaire forms to evaluate the factors. Finally, the collected data were analyzed and scaled in order to evaluate their priorities and according to the results, design considerations were recommended.
    Keywords: Metro station, User's satisfaction, Architectural factors, Tehran metro network, priority assessment.
  • Pages 53-68
    Integrated management of urban management is also Synergic, with the participation of all stakeholders and influential city in the institutional framework, institutional and legal order to determine the steady level of urban management for city livability. This article is intended to scrutiny the management structure of the metropolitan cities of Iran (Zanjan and Hamedan) in arranging informal settlements with an integrated management approach.research method is survey- quantity method that achieves documents and field data collection has been done. Society statistical is members of the informal settlement enabling head quarters,(public and state sectors), community institutes people that living in informal settlements and economic actors (private sector) based in the tissues. Sample size estimates for the public sector and 18 public organizations for public and state sectors and samples for private sector and 620 samples for people that using the depletion method and the average test data analysis were performed. Results of the study show that in the middle of Iran’s cities, urban integrated management has been the traditional function of attitude. This type of attitude and organization design and development urban issues in the tissues is an informal settlement. From the collaborating institution (institutional synergy) as a precondition for implementation of integrated management is now integrated in the urban poor and urban-based lifecycle management is situated.
    Keywords: Urban management, integration, Moderate city, Iran
  • Pages 69-90
    Now look at the lack of systematic and comprehensive plans, affluent and urban development projects, uncoordinated bureaucracy and official bodies scattered wide and influential in the field of urban management, lack of awareness of citizens and business users - than the exercise of his rights and civil society oversight and participation in the design and construction of the major obstacles in the path of urban beautification and good urban Landscape. This article was written based on the need for a meta-analytic review and sample and data collection tools: library studies and documents have benefited. The findings show Strong structural pattern recognition of outstanding architectural design and its various sections, such as, the apparent relationship between the components of form, color, dimensions, size, quality, material, graphics, designs, compliance with rules designed and Methodologies; resolution elements: changes in form, conflicts appearance, color and paper, proportions, design and coordination: the manufacture, use, maintenance, design rational selection of suitable materials, manufacturing processes and applications design aesthetic, meaningful and valuable (without visual disturbance), And beautification of the most important indicators are being considered In the end, strategies and solutions to improve the current situation in Iran is presented.
    Keywords: Beauty, aesthetics, urban beautification, indexes of beautification, beautification, urban management, strategies, implementation
  • Pages 91-112
    Strategic Vision in management is not a choice but a necessity. To be of this view, is to be of knowledge, deep thinking, comprehensive visioning, realistic view, and mature management competence. Management is a process which projects with scientific, realistic and comprehensive characteristics are its signs. In urban management, systematic view is an unavoidable principle. Desirable management of cities, particularly metropolitans, without IMS (Integrated urban Management System) is impossible and IMS is the system as the by-product of strategic view. This view is a burden on the shoulders of Mashhad’s managers in different contexts and issues; such as urban services, and urban environment in the district of Mashhad Metropolitan. To make the ultimate use of the limited resources, this local management should naturally be able to choose its specific strategies, those strategies which are toward viewpoint of local management of Mashhad on one hand, and flourished from the missions of urban management on the other. Theoretically and methodologically, this study is based on structuralism and historic-formative analysis in macro scale and strategy, which is done through qualitative and document-library methods of research, aiming at attaining strategic programming methodology in urban waste management of Mashhad. Results show that recognition of Mashhad citizens’ priorities and requirements; though creation of clean and sustainable environment must be the basis for the decisionmakings in policy-making and planning for Mashhad metropolitan while is impossible without a strategic visioning.
    Keywords: Strategic Planning, urban waste management, strategic approach, local management, strategic methodology
  • Pages 113-130
    Accessibility to urban public spaces and facilities can be one of the main factors for the users. There are a few studies in the country regarding to the subject, despite the importance of public accessibility. Public spaces are a vital part of our daily life in cities; streets where we pass them every day to reach our work place, places where children play and religious locations where our holy duties take place. The main goal of this study is to measure accessibility quality to urban amenities and facilities (Neighborhood Parks, primary schools, health care centers, mosques, and sport clubs). Also the research aims to compare the quality of life in different urban structure of Tabriz. The methodology of the research is based on descriptive –analytical methods and for selection of samples, stratified random sampling was applied to select the samples. There has been a wide h in the current literature review regarding to the measuring quality of life and then the required maps were produced in GIS environment and Fuzzy technique was used to determine the quality of neighborhood accessibility to the facilities. Finally multi criteria techniques like TOPSIS and Entropy to better and easier analyses. The results revealed that there is considerable difference of among the neighborhoods regarding accessibility to facilities. Although accessibility to some of neighborhood facilities has been better in newly developed areas but the areas where rural settings still dominate some marginal neighborhoods the accessibility is very low.
    Keywords: quality of accessibility, objective, subjective accessibility, public space, urban planning
  • Pages 131-144
    The urban land use is one of the important factors of the city that through communicational networks and traffic flows is directly related to transportation system. In fact, urban transportation and land use factors are a system that decision in one affects the other one, and management in one of them can be effective in achieving the goals in the whole system. Therefore, that is needed to considered and managemened as integrated system. This article follows objectives, strategies and policies of land use management and its relationship with the urban transportation and traffic in Almas – e - shargh Commercial Center. The method of research was descriptive and applied one. For doing this research at first data collection carried out with literature review and field work survey. For research of traveling demand and traffic impacts of land-use management, we use the four-stage classical transformational model in the EMME/2 software. For Simulation this project have defined two different scenarios which their results show that Almas-e-shargh Commercial Centering outward of the city and executing strategies and land use management policies correctly, achieved its goals.
    Keywords: Land use management, Trip demand, urban transport, Traffic, Almas, e, shargh Commercial Center in Mashhad
  • Pages 145-162
    Non- compliance with building regulations is one of the major abnormalities in Tehran that its effects can be seen in different aspects and levels. There are different kinds of building contraventions in Tehran that FAR contravention is the most numerous among them. This paper aims to find some reasons for FAR contravention in the city through the consideration of the effect of social, economical motivations and the monitoring system about urban constructions on FAR contravention. Therefore, six indicators including level of awareness, violation of regulations with the aim of meeting the minimum needs of housing (housing related motives), violation of regulations with the aim of gaining financial profit (profit making motives), owner’s income level, experience and expertise level of developers, and the quality of supervision and monitoring are determined and the information gathered through questionnaires answered by 150 persons whose cases were under investigation in the municipality and the information are analyzed through path analysis. According to the results, the FARTHEST contraventions have been occurred due to the low level of awareness of citizens about building bylaws and the importance of complying with them in Tehran. In addition, meeting the necessity to more covered space and room for housing or working, and the income level are the principal factors affecting on the occurrence of FAR contravention in the city.
    Keywords: Building regulations, Building bylaws, building contravention, FAR regulation, Tehran
  • Pages 163-178
    The main objective of this paper is to analyse street network structure of the deteriorated areas in order to resolve permeability problem and spatial isolation of these areas. Previous researches that investigated the problems of deteriorated areas concern about land use per capita indicated that low permeability of these areas is not about area of streets but, it is because of inadvertence towards the urban street network in developing new areas or regeneration of deteriorated areas. In both cases, insufficient network of streets and roads have been produced. The common solution to encounter shortage of permeability was widening existing streets or creating new streets. Previous research regarding resolving lake of access and isolation on deteriorated areas, have been failed because they did not carried a methodical approach toward identifying the structure problems of deteriorated areas. Regarding the above theoretical and technical shortcomings, this paper would answer to two fundamental questions: How could weaknesses of urban street structure on deteriorated areas can be round and can be resolved? Are there similar structural problems about permeability on all of the urban deteriorated areas? In order to answer to these questions, at first urban street structure of Mashhad has been analyzed utilizing Space Syntax method. This method identified the weaknesses and deficiencies of Mashhad’s deteriorated structure. The results show that, there are significant differences between the structure of deteriorated areas and other parts of the city; this differentiation helps to identify weaknesses in these areas. Also, analysis of urban street structure indicated that reasons of access weakness and permeability problems in various deteriorated areas are different, especially between central and suburban deteriorated areas. So, the problems of deteriorated areas cannot be resolved similarly.
    Keywords: deteriorated areas, spatial isolation, space syntax, street structure, Mashhad
  • Mohammad Javad Feizi *, Azita Rajabi, Yasaman Hoseini Pages 179-194
    Today, the pedestrian oriented movement, whose goal is to retrieve and expand pedestrian spaces on the face of the city, and to recognize and give priority to pedestrians as first rate elements of the city, has turned into one of the axes of programming and urban design. Especially with the beginning of the third millennium, renewed necessity of pedestrian movement as the most healthy, economic and dynamic method of movement and inner city transportation has attracted experts and leaders of urban affairs. Factors such as significant increase in movement time, increase in accidents, increase in sound and visual pollution and air pollution which is getting close to the borders of creating health threats for humans, are the consequences of the unstable urban transportation system. In addition, obstacles such as lack of funding for infrastructure, lack of safety and security, improper positioning of spaces and buildings, legal and regulatory obstacles and finally, lack of credibility and social status exist in the path of development of the non-motorized transportation network. The results of the experiences of other countries indicate that stability cannot be reached only with changes in design, models of utilization and management of transportation systems, but with changes in mentality and way of thinking towards identification and evaluation of possible solutions for solving the problems of transportation. Therefore in this research we first have a brief overview of the concepts of sustainable urban transport, then we study walking and cycling and their effect as effective methods of non-motorized transportation, along with strategies for reaching sustainable development in desirable urban form, in the area of 2nd Sadeqieh square (located in zone 2 of the municipality of Tehran) which have been analyzed and evaluated using a mixed model of SWOT and Likert, in order to use benefits of applying these strategies and developing them in the country. This research has been done with the support of the Institute of municipalities and village council of the country.
    Keywords: Pedestrian, oriented, non, motorized transportation, Dense urban areas, sustainable development.
  • Hosein Farahani, Ahmad Rostamkhani * Pages 195-206
    The aim of this study was to evaluate the role of Dehyariha on quality of life in Karasf rural district in Khodabandeh city. In this regard, first the history of rural management in Iran and also Dehyariha and its duties as executives in the villages has been discussed and then the role of Dehyariha on villagers’ quality of life has been review and evaluation. This research is descriptive-analytical. Statistical society of this study is comprised of Karasf rural district in Khodabandeh city. The number of cases was selected according to proportion of households in each village. Reliability of research buoy was measured using Cronbach's alpha statistic that was equal to 0.875. SPSS software was used for data analysis. Mann Whitney U statistical test was used to compare the quality of life in rural areas. Also the eight indicators of educational, environmental, social support networks, economic, health and safety, residential environment, infrastructure and leisure has been reviewed and evaluated. Results showed significant differences between villages with and without Dhyariha in seven indexes of the compared eight indicators. From the buoys that reviewed in present study differences showed no significant only in the leisure index.
    Keywords: Quality of life, Dehyariha, Khodabandeh City
  • Hosein Kalantari Khalil Abad, Taher Aboobakri *, Reza Qaderi, Mohammad Ali Poor Ali, Anvar Saeedi Pages 207-222
    Today, paying attention to the cities and urbanization issues is one of the planning requirements in the nationwide following expansion of urbanization in recent centuries and burgeoning population. In this study, the issues and indicators of Piranshahr urban sustainable development is reviewed as one of the border cities of the country in South West Azerbaijan Province which has faced severe burgeoning population in the recent two decades. In this study, environmental, social, economic, institutional-structural indicators have been tested with the average selected urban indicators of the country through the use of Sign Test and Wilcoxon Test for the evaluation of Piranshahr urban sustainable development. The results of statistical tests indicate that despite rapid population developments of Piranshahr city and its fast burgeoning population in recent two decades, development of Piranshahr city has been made in line with the urban sustainable development and its development and population variability has been secured due to the provision of job and economic attractions through border and international transactions and is in line with the urban sustainability.
    Keywords: Evaluation: Urban Sustainable Development, Border Areas, Wilcoxon Statistical Test, Piranshahr
  • Reza Falsafi *, Ahmadali Yazdanpanah, Seyyed Badr Aldin Ahmadi, Loza Ahmadi Pages 223-238
    Investigating the requirements adopted from effective criteria and indices for national laws and regulations is needed for urban projects execution and these projects are followed by the least standard deviation. Project success and all staffs satisfaction are in fact the most important issues in urban projects as well as all kinds of projects. The most important factor is documentation of project existance reasons, goals, roles and responsibilities, stakeholders duties and authorities in the early stages of the project which is called project charter. In this article, which has used explorative method, after reviewing the project charter literature, various templates in 42 different projects in the world are investigated. Then we design the preparation step by step and derive the needed criteria and the result of the research is a suitable pattern for project charter preparation. Regarded that most of the projects in Iran have not included a project charter, the researchers of the paper have investigated the current effective factors used to prepare four big project charters by reviewing their documents and comparing them to designed model.
    Keywords: project management, urban projects, project charter, project goals, project team
  • Nemat Allah Akbari, Naser Yar Mohammadian Pages 239-252

    Business cycles are the characteristics of the real estate market that get less attention in economics literature. Real estate market on the one hand is relatively high affected by economic business cycle and on the other hand significantly can affect economic as it can cause big financial crisis. Such importance of house market makes analyzing of real estate market Inevitable. In this paper close attention is paid to business cycle in real estate market in Iran and private residential investment behavior using Markov-switching VAR model is analyzed. Results achieved from Iran economy shows probability of staying in boom period is more than transition from it (95% vs. 5%) and probability of transition of stagnation period is more than staying in that (73% vs. 27%). According to these results expected duration of boom period is five time longer than expected duration of stagnation period.

    Keywords: real estate business cycle, private residential investment, Markov switching vector auto regression model
  • Roya Sadeqi Fereshteh *, Golrokh Daneshgar Moqadam, Omid Dejdar Pages 253-264
    Space is a phenomenon which human give meaning to it during his life and is dependent on it. Dependence on location is influenced by space quality and design and it is created by individuals during specific time of their life. Between attachment to place and perception and understanding a place, there is a positive relationship, insofar as he recognizes himself by it. This study examines the relationship between physical design and sense of attachment to a place among residents of residential complexes. After addressing the existing theories on sense of space, using inductive approach and survey was tested hypothesis analytically. To obtain final results is applied a combined method in the form of a case study which correlation method is the main part of it. To study residential complexes, questionnaire for assessment of indicators was prepared and distributed among residents of the residential complexes. Then collected data was analyzed using SPSS software. Results show that among the six obtained indicators that are facilities and amenities, organization, quality of interior spaces, social interactions, type of access, view and visibility only two indices type of access and view can be considered as significant factors to increase sense of attachment to a place.
    Keywords: residential complex, physical design, social interactions
  • Jila Sajadi, Amin Faraji Mollai *, Azadeh Azimi Pages 265-284
    Analysis and evaluation of quality of life in rural-urban living environment is one of the major problems in urban and rural studies literature. In this context the aim of this study is analyze of quality of life in the Segzabad city to answer this question that to what extent improved quality of life this point lead to has been citizens. Methods This article is descriptive- analytical methods that to analysis and review of the studied subject was used statistical methods by SPSS software. Needed data has been collected in this research with use of both methods in the form of documents and field studies. Finally the results suggest that nearly 50 percent of the residents are getting positive comments to improve their quality of life after transform the Segzabad country to city place.
    Keywords: quality of life, dimensions, indices, Segzabad
  • Ali Reza Khajeh Shahkoohi, Shahraam Mahdavi *, Farshad Soori, Reza Samadi Pages 285-296
    Quality of life is among the significant issues that was first paid attention to by the scholars with the widespread development of technology and industrialization process in Western countries and the studies in this regard has been increased and this significant issues is due to increasing importance of the studies performed in the field of quality of life in the monitoring of general policy and its role as an efficient tool in urban planning and management. One of the dimensions of the studies in the field of quality of life is related to its mental indicator, considering this dimension of the studies in quality of life, it can be accumulation of satisfaction in various areas of life. This study aims to evaluate quality of life in Kashan city using mental indicators which these indicators have been developed and analyzed in the framework of three economic, physical-environmental and social-cultural realms. The research method is a descriptive-analytical and survey one. Also, the statistical community in this study is Kashan city residents who 300 samples have been selected at random using Kerji and Mourgan Table and a questionnaire has been scattered among them. Therefore, to achieve a correct judgment, 19 indicators in three economic, physical-environmental and social-cultural realms have been used in this study. The results obtained from this study indicate that mental components show a significant relationship up to 99% level which most residents of Kashan city have a relative satisfaction about their quality of life. To examine the relationship between resident's economic-social conditions and their satisfaction of mental component of quality of life, multivariate regression test has been used, by which the obtained results showed a significant relationship between citizen's economic-social conditions (as the independent variable) and their satisfaction with the mental life components (as the independent variable).
    Keywords: mental indicators, quality of life, Kashan city.
  • Mahmood Karamroodi *, Hamed Amini Shirazi Pages 297-306
    In order to price every service, first, the profits and the expenses which that service has for the society and the service providers, should be considered and then the service price can be decided on. Regarding the transportation service improvement in every country, opening Vehicle Technical Examination Centers has some advantages as increasing vehicle safety, economizing on use of energy, and improving environmental conditions, and as a result it increases public sense of satisfaction. Having this taken into account, these advantages need to be considered in compare with the expenses. Regarding the fact that the price of these services in the country is not suitable and technical examination services are not efficient enough in the society, in this article, first, effective indices of pricing in Technical Examination Centers is introduced in two parts involving profits and the expenses originating from opening Vehicle Technical Examination Centers, and following that, each index (profits and expenses)is calculated for the base year and the plan period, and a dynamic model is suggested according to the tendency of the vehicle owners to pay and the balanced price of the technical examination services for the years of 1388 to 1398. In this method, the curve of vehicle owner's request is used to estimate the amount of balanced price of the vehicle technical examination services.
    Keywords: Vehicle Technical Examination Centers, expense, profit index
  • Mohammad Rahim Rahnama, Khalil Allah Kazemi Khabiri Pages 307-319
    Today, the growth of high rise buildings in most of metropolitans is visible and also has left many impacts. The vast impacts of these buildings on the town’s physic and space have been criticized by many scholars and specialists. Herewith, impacts on the town’s physic and space is one of the main ones left, as their construction may lead to the rise or plunge of the quality of the town. In this regard, attention to the location, planning and design base on the rules and principles, coordination with neighboring and their fabric, creation of urban space in neighboring via combination of identity and active environment, and providing desirable image and escape, are among the remarkable issues in high rise buildings from the perspective of the quality of urban image and escape. This article, despite identifying different aspects of impacts of residential high rise buildings on urban image and escape, and introduction of criteria and sub criteria, studies the types of residential high rise buildings in the new fabric of City of Mashhad (using analysis method of AHP). The results of the study are clarifying the different impacts of samples of residential high rise buildings on urban escape and image of Mashhad and negligence of different dimensions of urban image and escape in location finding, planning, construction and maintenance of them. Although it is determined that type of partial and diversified high rise buildings (Half High Rise) in comparison to the coherent and intense high rise buildings (Half High Rise) are of better contexts to leave positive impacts on urban image and escape. At the end, and according to the findings of the study, holistic principles and rules of programming, planning and construction of high rise buildings so as to the uplift of urban escape and image are proposed.
    Keywords: Types of High Rise Buildings, Urban Escape, Image, Assessment, AHP Method